Rostislav Mihel

Paranoidní vidění pánů Zahradilů, Miroslav Němcových a jim podobných

26. 04. 2015 14:08:25
S úžasem sleduji - slovy pana prezidenta - hysterii kolem průjezdu Nočních vlků, kteří pořádají jízdu z Moskvy přes Polsko, Slovensko, Česko a Rakousko do Berlína a připomínají si tímto způsobem vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem před 70 lety. Průjezdem ruských motorkářů Českem by se měla v pondělí zabývat i čeká vláda. O zákaz průjezdu Nočních vlků usiluje iniciativa Open Doors, jejíž zástupci na úřad vlády v pátek donesli petici s 1 170 podpisy. Skupina 75 rádoby osobností veřejného života z České republiky a Slovenska vyzvala úřady svých zemí, jakož i Německo, Polsko a Rakousko, aby neumožnily ruským motorkářům z klubu Noční vlci vstup na území svých států při jejich jízdě. Korunu všemu pak nasazují vysocí představitelé ODS paní Němcová a pan Zahradil, kteří s průjezdem nesouhlasí a to z politických důvodů.

Ať se nám to líbí nebo ne, skutečnost, že část našeho území před sedmdesáti lety osvobodila Rudá armáda, je nezpochybnitelná. Je tedy na zvážení každého jedince v demokratické společnosti si tuto událost připomenout. Přiznám se, že ač jako starosta obce nepatřím mezi tzv. kladeče věnců, rád jsem přijal pozvání kolegy starosty sousední obce patřící do naší farnosti a v pátek se účastnil pietního aktu při této příležitosti. Zazněla státní hymna, promluvil místní pan farář, pravoslavný kněz, zmiňovaný starosta obce a po cca třiceti minutách se při západu slunce hrstka přihlížejících za tónů místní dechovky rozešla do svých domovů. Zítra, v den osvobození Drslavic, zlatěnkou vybarvíme již zašlý text jmen dvou místních padlých partyzánů a jednoho sovětského vojáka na malé mramorové desce umístěné na budově Obecního úřadu a tím já budu považovat ze svého pohledu připomenutí události osvobození obce za důstojné a dostačující. Nikdy si však nedovolím ani náznakem zpochybňovat, když se někdo jiný rozhodne nějak jinak, ale v mezích zákona, připomenout toto kulaté výročí osvobození.

Co se týká ruských motorkářů, není mi známo, že jezdit na motorce je zákonem zakázáno. Není mi také známo, že je zákonem zakázáno připomínat si vítězství v druhé světové válce. Není mi ani známo, že by sem ruští motorkáři jeli dělat nějaké výtržnosti, které by byly v rozporu se zákony této země. Neexistuje rozumný důvod, proč průjezd motorkářů řešit.

Pokud někdo namítne politické důvody - zde mám na mysli např. pana Zahradila nebo paní Němcovou - a ohání se Putinem a já nevím čím ještě, silně to zavání komunistickou totalitou. Dobou, kdy "z politických důvodů" jedni mohli a jiní ne. Dnes je toto vidění světa o to horší, že uvedení se, jakožto vrcholní představitelé Občanské demokratické strany, považují za demokraty. Ptám se, co je demokratického na tom nenechat projet republikou několik desítek ruských motorkářů.

Děsím se toho, co v kontextu tohoto zvráceného uvažování může přijít vzápětí. Paní Němcová a pane Zahradile, neuvažujete též z politických důvodů o tom nevpustit na naše území ruské hokejisty, kteří sem přijedou hrát na mistrovství světa? Vždyť mnozí z nich se také jistě znají s Putinem .. No a co když ti rusáci celé MS nedej Bože vyhrají - umíte si to, vážené "osobnosti" vymezující se proti průjezdu Nočních vlků, vůbec představit?

Autor: Rostislav Mihel | karma: 40.67 | přečteno: 2152 ×
Poslední články autora