Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Očkovací taškařice

"Starosto, tož kdy sa u nás bude konečně očkovat. Šak v Popovicách už sú naočkovaní, tož proč u nás né .." "Zdravím Vás tetičko, Zlínský kraj nemá ani jednu vakcínu, néni čím očkovat, bohužel." "Aha, tož tak. Nedá sa. Budeme čekat."

Poklidné hladiny života v obci posledních měsíců způsobené utlumením kulturně společenské života zvedla reportáž České televize o očkování seniorů v nedalekých Popovicích. Zlínský kraj tuto obec vybral jako pilotní, přednostně poskytl narychlo založenému očkovacímu centru MUDr. D. vakcíny, aby pak byli za lesku kamer a mimořádné součinnosti obecního úřadu místní senioři v teplech svých domovů nejen naočkováni, ale před tím i paní doktorkou zaregistrováni do systému. Zdejším seniorům to jistě každý může přát. Skvělá věc, řeklo by se. Na první pohled určitě.

Druhý pohled má více vrstev i úhlů pohledu. Desetitisíce seniorů pokoušejících se registrovat ve zfušované centrální aplikaci a marně několik dnů čekajících na termín očkování. Termín zfušované coby člověk profesně programátor používám ještě jako jeden z těch mírných. Za systém při svém startu vykazující elementární bezpečnostní chyby, při absenci kontrolních mechanismů, navíc zjevně neotestovaný, by měly padat hlavy. V první řadě pana Dzurilly, ale protože jsme v České republice, bude tento vládní zmocněnec navržen na státní vyznamenání.

Jako starosta Drslavic čestně prohlašuji, že ve věci očkování seniorů jsem do této chvíle nebyl kontaktován s požadavkem součinnosti ani z úrovně vlády, kraje, ORP ani obvodního lékaře. Co vím, nebyli takto kontaktováni ani mí kolegové z okolních obcí. Jistě bychom také poskytli maximální součinnost s cílem ochránit zdraví nejohroženějších obyvatel, našich občanů.

Zlínský kraj tyto vakcíny pro seniory Popovic (a Podolí, protože odtud MUDr. D. pochází) poskytl v situaci, kdy dobře věděl, že žádné další nemá a slovy hejtmana Holiše minimálně v řádu dnů (čili spíše týdnů) mít nebude. Otázka, která se nutně nabízí, je zda Zlínský kraj má ze 100% proočkovány všechny veškerý zdravotnický personál v zařízeních které zřizuje, případně lidí nad 80 let v domovech seniorů, domech s pečovatelskou službou atd.. A protože ta odpověď je jasná, a je také zřejmé, že riziko nákazy zdravotníka v nemocnici je násobně vyšší než babičky (při vší úctě k ní) v Popovicích, další, tentokrát zcela zásadní otázka je, zda se jedná pouze a jenom o zdraví v této mimořádně vážné situaci, anebo více o byznys a politiku.

Jsem přesvědčený, že očkování tak jak proběhlo v Popovicích nebylo ani systémové ani plošně realizovatelné. Představa, že obvodní lékař bude dům od domu navštěvovat seniory při uvážení, že již před tím někdo musí zajistit, aby byli v ten moment doma, registrovat je, zjišťovat jejich dosavadní zdravotní stav, následně očkovat a pak nějakou dobu po očkování čekat na reakci po organismu dotyčného, tak to nechť si laskavý čtenář udělá sám obrázek o tom, kolik lidí za den lze takto naočkovat.

Pakliže si na výše položené otázky odpovíme poctivě, musíme konstatovat jediné : v pilotním projektu "očkování Popovice" šlo v první řadě o byznys a PR paní doktorky ruku v ruce s politickým zviditelněním hejtmana ZK, a pak až o zdraví.

Přál bych si méně takových pokusů ala Popovice a více systémovosti. Nelze dopustit stav, aby jedni senioři si byli rovnější než ti ostatní. Jako starosta prohlašuji, že jsem připravený k systémovému očkování přispět, pakliže o to budu zodpovědnými institucemi za to požádán.

Autor: Rostislav Mihel | pátek 22.1.2021 9:15 | karma článku: 23,51 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Setrvávat v bludu není pro SPOLU prozíravé

Předseda ODS Petr Fiala se ve čtvrtek ohradil proti názoru jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), podle kterého rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů na mandáty padl hlavní argument pro společnou cestu k volbám s lidovci.

5.2.2021 v 11:21 | Karma: 22,73 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Elektronizace státní správy - vzletný pojem s tristními výsledky

Jako člověk pohybující se většinu svého života ve světě IT technologií upřímně žasnu, jak v roce 2017 může vypadat přístup úřadu směrem k občanovi z hlediska pružné a efektivní komunikace. Posuďte sami z těchto dvou příkladů.

17.10.2017 v 10:48 | Karma: 24,79 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

"Morálku zákonem nenahradíme", řekl nedávno při příležitosti setkání starostů končící hejtman Zlínského kraje pan Stanislav Mišák, a toto pravdivé tvrzení přesně charakterizuje situaci v Podolí po červencovém odvolání starostky.

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

Hledí na nás odevšad. Tisíce obličejů, obyčejným lidem nutně monotónních a splývajících. Kdybych byl jedním z nich, těžko bych si asi mohl dovolit těchto pár následujících přidrzlejších poznámek.

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Šťastné a veselé z Drslavic

Chtěl bych všem čtenářům mých blogů poděkovat za přízeň, moc si jí vážím. Krásné prožití Vánočních svátků přeji také administrátorům blogu. Přikládám PF2016 s motivem naší malebné kapličky s vánočním stromem.

24.12.2015 v 17:02 | Karma: 16,36 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zkušenosti východu Evropy se SSSR nás naučily mnohé o Kremlu, míní Leyenová

26. dubna 2024  18:09

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik