Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Elektronizace státní správy - vzletný pojem s tristními výsledky

Jako člověk pohybující se většinu svého života ve světě IT technologií upřímně žasnu, jak v roce 2017 může vypadat přístup úřadu směrem k občanovi z hlediska pružné a efektivní komunikace. Posuďte sami z těchto dvou příkladů.

Předlouhá fronta na chodbě finančního úřadu směřující do kanceláře, kde se odevzdávalo přiznání daně z nemovitosti, nevěstila nic dobrého. Přičítal jsem tuto skutečnost právě dokončené pozemkové úpravě v obci a okolních obcích, po které co se týká vlastnictví pozemků nezůstal kámen na kameni, na druhé straně jsem věřil, že podání takového přiznání je otázka řádu minut. Těch minut bylo nakonec několik desítek, a z kanceláře úřadu jsem vycházel s lítostí nad nebohými úředníky zde pracujícími, což, přiznám se, byl vzhledem k mému poměrně zásadovému postoji ke zdejší přebujelé úřednické mašinerii velmi překvapivý pocit.

Po vstupu mi bylo předloženo přiznání o několika listech, podána tužka, a tak jsem se jal vypisovat co nejrychleji jsem uměl při vědomí, abych příliš nezdržoval ty další za mnou. Pozemků získaných dědictvím vlastním asi 15, problém se však ukázal záhy : vzhledem k tomu, že se nachází ve čtyřech katastrálních územích  v rámci nichž mají různé způsoby využití (orná půda, trvalý travní porost, ostatní plocha atd.) jsem v konečném důsledku musel vypsat 12 (slovy dvanáct) listů, aby bylo přiznání úplné. Co považuji za horší je, že jakmile jsem vpisoval samotný výpočet daně, stál nade mnou ten nebohý úředník s kalkulačkou, jedním prstem ukazoval kam mám jednotlivé mezisoučty počítající se procentem zapisovat, a druhou rukou hbitě cvakal na kalkulačce, přičemž permanentně odbíhal ke svému počítači a něco kontroloval. Tento proces trval řádově 25 minut než došlo k podpisu přiznání naškrabaného mou rukou na hraně čitelnosti. Co však považuji za nejhorší je, že když bylo vše vyplněno, úředník si sedl, a začal to přiznání opisovat do počítače se slovy, že musí provést kontrolu mnou vypsaných údajů.

Jistě, sypu si popel na hlavu a spílám sám sobě, že jsem mohl mít přiznání správně vyplněné již při vstupu do místnosti a nemusel zdržovat ostatní. Záhy jsem zjistil, že ty přiznání nemá předvyplněno téměř nikdo, což byl důsledek té fronty na chodbě. S plnou vážností konstatuji, že průměrně vzdělaný člověk není schopen si sám toto přiznání napoprvé bezchybně vypsat ani omylem. Kladu si otázku, proč stát neumí zajistit informační systém s takovým rozsahem tiskových sestav, aby úředník občanovi (poplatníkovi daně - uvědomme si, že stát po občanovi něco chce, nikoliv opačně) po sdělení rodného čísla nebyl schopen vyjet jeden list na kterém budou kromě základních údajů přehledně seřazeny všechny LV, pozemky na nich, velikosti parcel, mezivýpočty jednotlivých daňových povinností a celková daň nakonec .. a toto pouze předloženo k podpisu. Celková operace tohoto typu je řádově jedna minuta. Odpovědně prohlašuji jako bývalý programátor ve FoxPro a následně administrátor databázových systémů, že takovou sestavu naprogramuji do týdne.

Příklad číslo 2 : formulář nové zákonné povinnosti o střetu zájmů. Jedná se o internetový formulář, kde musím mimo jiné přiznat vlatsnictví výše zmiňovaných pozemků .. a zase jeden po druhém, čili otrocky vypisuji zda se jedná o nemovitost či pozemek, číslo LV, katastrální území na dvou místech, číslo parcely. Člověka, který tento idiotismus naprogramoval, bych posadil k počítači a nechal bych ho tímto způsobem cvakat data za všechny starosty a místostarosty z celé republiky až by zčernal (nebo by ho odvezli do blázince). Abych už déle nezdržoval : může mi někdo vysvětlit, proč po zadání rodného čísla a kliknutí na políčko (kdyby tam bylo) "nahrát data z CUZK" se patřičný formulář v řádu sekund sám nepředvyplní ??

Posledním rozměrem tohoto tristního stavu je poměr peněz, které se vynakládají na investice do IT, často bez zadání veřejných zakázek (viz EET), čili s vysoce korupčním potenciálem. Ale o tom až příště, jdu si podopisovat zbytek těch pozemků, abych splnil svoji zákonnou povinnost a úředník měl co kontrolovat .. :-(

Autor: Rostislav Mihel | úterý 17.10.2017 10:48 | karma článku: 24,79 | přečteno: 576x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Setrvávat v bludu není pro SPOLU prozíravé

Předseda ODS Petr Fiala se ve čtvrtek ohradil proti názoru jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), podle kterého rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů na mandáty padl hlavní argument pro společnou cestu k volbám s lidovci.

5.2.2021 v 11:21 | Karma: 22,73 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

"Starosto, tož kdy sa u nás bude konečně očkovat. Šak v Popovicách už sú naočkovaní, tož proč u nás né .." "Zdravím Vás tetičko, Zlínský kraj nemá ani jednu vakcínu, néni čím očkovat, bohužel." "Aha, tož tak. Nedá sa. Budeme čekat."

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51 | Přečteno: 706x | Diskuse| Společnost

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

"Morálku zákonem nenahradíme", řekl nedávno při příležitosti setkání starostů končící hejtman Zlínského kraje pan Stanislav Mišák, a toto pravdivé tvrzení přesně charakterizuje situaci v Podolí po červencovém odvolání starostky.

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

Hledí na nás odevšad. Tisíce obličejů, obyčejným lidem nutně monotónních a splývajících. Kdybych byl jedním z nich, těžko bych si asi mohl dovolit těchto pár následujících přidrzlejších poznámek.

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Šťastné a veselé z Drslavic

Chtěl bych všem čtenářům mých blogů poděkovat za přízeň, moc si jí vážím. Krásné prožití Vánočních svátků přeji také administrátorům blogu. Přikládám PF2016 s motivem naší malebné kapličky s vánočním stromem.

24.12.2015 v 17:02 | Karma: 16,36 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik