Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministře Chládku, takto se hospodaří s veřejnými prostředky ?

S bonusem 188.000,- Kč ke svému ročnímu platu ve výši 568.000,- Kč si Lucie Orgoníková, vrchní ředitelka kabinetu Marcela Chládka, přišla na stejné prémie jako ministerský náměstek. “Ředitelka kabinetu je úřednická funkce a má se starat prioritně například o to, aby fungovala pošta. Aby každý dopis, který na ministerstvo přijde, byl včas a řádně vyřízen příslušným odborem,“ popsal v květnu loňského roku ministr, o co vše se má Orgoníková ve své funkci starat. Průměrná měsíční odměna k platu paní Orgoníkové tedy tvoří částku 15.666,- Kč, což zdaleka nedosahuje měsíčnímu platu např. vedoucí pošty na vesnici, která se - zjednodušeně řečeno - také stará o to, aby "pošta fungovala".

Aby bylo jasno - výši odměny paní Orgoníkové nezávidím. Může být, a pan ministr Chládek by to jistě bez problémů zargumentoval, že těch 188.000,- je oprávněných. Že si je paní Orgoníková skutečně zaslouží. Resp. zasloužila by si je v ziskové soukromé firmě, případně i na ministerstvu školství, pokud by toto mělo finančně vyřešeno, zajištěno a pokryto vše, co je důležité a zásadní pro vzdělání žáků a studentů českých škol. Nejsem si jistý, že argumentem pro takto extrémně vysokou odměnu paní Orgoníkové je skutečnost, že na ministerstvu školství funguje pošta.

Jeden malý příklad za všechny z nedávné minulosti. Nedávno se ma mě obrátil ředitel školy ve vedlejší vesnici s následující žádostí, cituji doslova podstatné pasáže : ".. vzhledem k poměrně vysokému počtu žáků, ke komfortu jejich výuky a v neposlední řadě také vzhledem k přání rodičů jsem rozhodl, že I. ročník bude v tomto školním roce vyučován ve dvou samostatných třídách (I.A a I.B). Toto rozhodnutí přineslo kromě různých organizačních změn také potřebu přijetí dalšího pedagogického pracovníka a financování jeho mzdy. Nechci Vás zatěžovat povídáním o financování školství, ale obecně platí, že stát financuje tzv. normativ na žáka a nezajímá ho, kolik škola zaměstnává učitelů. Konkrétně to znamená, že ZŠ Hradčovice dostane finance na 89 žáků (z toho 57 z Hradčovic, 17 z Drslavic a 15 z Veletin) a jestli je učí o jednoho učitele více či méně je v kompetenci školy a stát toto nijak finančně nezohlední. Jednoduché kupecké počty (průměrná mzda krát počet měsíců, tzn. ve Zlínském kraji asi 23 000 x 12 = 276 000 Kč a to nepočítám odvody zaměstnavatele za zaměstnance) jasně ukazují finanční zatížení spojené s existencí dvou samostatných prvních tříd. Tuto částku lze samozřejmě redukovat nepříjemnými opatřeními jako snížení osobního ohodnocení (i když k němu není žádný důvod), nevyplacení žádných odměn, vyčerpání rezervy utvořené od začátku kalendářního roku atd.. Zřizovatel školy Obec Hradčovice, se zavázala, že škole na úhradu zvýšených nákladů přispěje. Vím, že neexistuje žádný právní nárok na poskytnutí příspěvku z Vaší strany a že jeho případné poskytnutí je čistě dobrovolné. Bylo by férové, kdyby toto nenesli na svých bedrech jen učitelé a zřizovatel školy, ale i obec, odkud děti pocházejí. Děkuji za Váš čas a případné dotazy rád osobně zodpovím."

Škole v Hradčovicích jsme samozřejmě přispěli i přesto, že rozpočet naší obce je napnut k prasknutí. Ptám se ale, je toto systémové řešení problému? Nemělo by se Ministerstvo školství nejdříve zajímat o osudy podobných škol, pomáhat jim v podobných situacích, a až potom, pokud zbydou peníze, přidávat odměny vysokým úředníkům na ministerstvu?

Pane ministře Chládku, byl byste schopen panu řediteli výše uvedené školy přesvědčivě zargumentovat výši odměny paní Orgoníkové za rok 2014 v kontextu řádného hospodáře s veřejnými prostředky daňových poplatníků?

PS: Všechny čtenáře blogu srdečně zvu v neděli na fašank do Drslavic !

Autor: Rostislav Mihel | pátek 13.2.2015 14:17 | karma článku: 30,14 | přečteno: 1288x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Setrvávat v bludu není pro SPOLU prozíravé

Předseda ODS Petr Fiala se ve čtvrtek ohradil proti názoru jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), podle kterého rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů na mandáty padl hlavní argument pro společnou cestu k volbám s lidovci.

5.2.2021 v 11:21 | Karma: 22,73 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

"Starosto, tož kdy sa u nás bude konečně očkovat. Šak v Popovicách už sú naočkovaní, tož proč u nás né .." "Zdravím Vás tetičko, Zlínský kraj nemá ani jednu vakcínu, néni čím očkovat, bohužel." "Aha, tož tak. Nedá sa. Budeme čekat."

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51 | Přečteno: 706x | Diskuse| Společnost

Rostislav Mihel

Elektronizace státní správy - vzletný pojem s tristními výsledky

Jako člověk pohybující se většinu svého života ve světě IT technologií upřímně žasnu, jak v roce 2017 může vypadat přístup úřadu směrem k občanovi z hlediska pružné a efektivní komunikace. Posuďte sami z těchto dvou příkladů.

17.10.2017 v 10:48 | Karma: 24,79 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

"Morálku zákonem nenahradíme", řekl nedávno při příležitosti setkání starostů končící hejtman Zlínského kraje pan Stanislav Mišák, a toto pravdivé tvrzení přesně charakterizuje situaci v Podolí po červencovém odvolání starostky.

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

Hledí na nás odevšad. Tisíce obličejů, obyčejným lidem nutně monotónních a splývajících. Kdybych byl jedním z nich, těžko bych si asi mohl dovolit těchto pár následujících přidrzlejších poznámek.

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik