Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane Zemane, slyšel jste novoroční projev pana Kisky?

Se zájmem jsem si vyslechl vánoční poselství pana prezidenta Zemana i novoroční projev nového slovenského prezidenta Kisky a ačkoliv v obecné rovině nerad srovnávám (sám nemám rád, když např. moji práci starosty někdo srovnává s prací starosty odvedle), v tomto případě si dovolím udělat drobnou vyjímku. Vždy jsem se upřímně těšil na novoroční slova prezidenta republiky, resp. abych byl úplně přesný, tak hovořím o projevech pánů Havla a Klause a nikoliv jejich předchůdců-soudruhů. Fakt, že se pan Zeman po svém nástupu rozhodl tradici novoročních projevů přerušit a nahradil ji štěpánským poselstvím, bych byl ještě schopen - ač se skřípěním zubů - překousnout, rétoriku a obsah toho co říká však nikoliv.

Už úvodní záběr, kdy pan Kiska sedí vzorně za decentně uklizeným stolem a v pozadí se slovenskými vlajkami, zatímco pan Zeman sedí bokem nohu přes nohu jako nějaký (omlouvám se za ten výraz) polovagabund v rozepnutém saku, mnohé naznačuje. 

Pan Zeman začíná projev bilancováním, hovoří o tom, jak jmenoval v lednu 2014 vládu, jaký v té souvislosti řešil problém, následuje hodnocení vlády, to co od ní prezident očekává a v čem vidí rozpor. Opravdu nechápu, proč svoje poselství právě tímto způsobem zahájil. Občany pramálo zajímají problémy, se kterými se potýká prezident republiky, protože sami jsou dnes a denně nuceni potýkat se s těmi svými. Občanům je také ukradený názor na hodnocení vlády prezidentem republiky - jsem si jist tím, že každý si svoje hodnocení vlády je schopen učinit sám, pokud uzná za vhodné. Také pasáže o služebním zákonu a státních úřednících vyjadřují soukromé, mnohokrát před tím opakované názory prezidenta a jsou tudíž z pohledu poselství nezajímavé. Prvních 6 minut, což je plná polovina projevu, je z mého pohledu úplně o ničem.

Následuje pasáž o nezaměstnanosti, kterou prezident Zeman dává zcela nepochopitelně do souvislosti se svými zahraničními cestami, které v roce 2014 absolvoval. Po konstatování o zahraniční politice, která také nemá s poselstvím vůbec nic společného, se prezident přiblížil přes výrazy řvoucí dav, pornografická skupinka nebo bývalé antichartisty k závěru. Jsem každopádně rád, že zde prezident uznává, že i já mám právo na svůj názor. Kdyby mi to v "poselství neposelství", kdy úplně na konci přeje všem do Nového roku "zajímavou práci", neřekl, vůbec bych to netušil.

Zatímco projev pana Zemana chápu jako zahleděný do svého ega se silným politickým akcentem, projev pana Kisky je státnický od A do Z. Dává svému národu, zejména pak slušným a pracovitým lidem, naději. Pojmenovává problémy (např. rozkrádání veřejných peněz) a hledá východiska. Z projevu přímo sálá rozhodnost a snaha pojmenovat věci pravými jmény a před ničím neuhýbat. Pan prezident Kiska svým způsobem slovenský národ v pozitivním slova smyslu burcuje, motivuje jej do budoucna a slibuje splnění slibů, se kterými do funkce vstupoval. Jasně formuluje pozici Slovenska ve vztahu k Ukrajině, nabádá Slováky, aby přemýšleli nad problémem Ukrajiny v historických souvislostech. Přátelský a laskavý tón je průvodním jevem celého Kiskova projevu a graduje ve svém závěru, ve kterém vinšuje do Nového roku.

Vážený pane Zemane, jako občan, kterému není lhostejné jak se jeho prezident chová a vystupuje bych byl velmi rád, kdyby jste si novoroční projev pana Kisky nejen poslechl, ale vzal si z něj ponaučení, jak by mělo takové poselství národu vypadat. Občané chtějí slyšet od prezidenta vizi, která v nich vzbudí alespoň zárodek něčeho, čemu se říká národní hrdost. Přeji Vám, aby jste se dal alespoň v rámci možností v tomto roce dohromady, vymanil se z vlastních pocitů sebezahleděnosti, nadřazenosti a důležitosti, a neztratil i ty poslední zbytky důvěry, která Vám ještě zbyla.

Autor: Rostislav Mihel | sobota 3.1.2015 12:16 | karma článku: 34,33 | přečteno: 2334x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Setrvávat v bludu není pro SPOLU prozíravé

Předseda ODS Petr Fiala se ve čtvrtek ohradil proti názoru jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), podle kterého rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů na mandáty padl hlavní argument pro společnou cestu k volbám s lidovci.

5.2.2021 v 11:21 | Karma: 22,73 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

"Starosto, tož kdy sa u nás bude konečně očkovat. Šak v Popovicách už sú naočkovaní, tož proč u nás né .." "Zdravím Vás tetičko, Zlínský kraj nemá ani jednu vakcínu, néni čím očkovat, bohužel." "Aha, tož tak. Nedá sa. Budeme čekat."

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51 | Přečteno: 706x | Diskuse| Společnost

Rostislav Mihel

Elektronizace státní správy - vzletný pojem s tristními výsledky

Jako člověk pohybující se většinu svého života ve světě IT technologií upřímně žasnu, jak v roce 2017 může vypadat přístup úřadu směrem k občanovi z hlediska pružné a efektivní komunikace. Posuďte sami z těchto dvou příkladů.

17.10.2017 v 10:48 | Karma: 24,79 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

"Morálku zákonem nenahradíme", řekl nedávno při příležitosti setkání starostů končící hejtman Zlínského kraje pan Stanislav Mišák, a toto pravdivé tvrzení přesně charakterizuje situaci v Podolí po červencovém odvolání starostky.

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

Hledí na nás odevšad. Tisíce obličejů, obyčejným lidem nutně monotónních a splývajících. Kdybych byl jedním z nich, těžko bych si asi mohl dovolit těchto pár následujících přidrzlejších poznámek.

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

V Černošicích spadlo do bazénku batole, skončilo podchlazené v nemocnici

24. dubna 2024  15:06

V Černošicích spadlo do zahradního bazénku 2,5leté dítě. Na místě zasahovali záchranáři, kteří jej...

Ficova vláda schválila zákon o veřejnoprávní televizi, z RTVS bude STVR

24. dubna 2024  13:08,  aktualizováno  15:04

Slovenská vláda ve středu schválila návrh zákona o Slovenské televizi a rozhlasu (STVR). Ten...

Za pomoc známým s daňovými podvody dostal šéf finančního úřadu podmínku

24. dubna 2024  15:01

Krajský soud v Brně ve středu opětovně uložil podmíněný a také peněžitý trest bývalému řediteli...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik